Thursday, December 30, 2010

Entri ini " BUKAN UTK DIBACA''

Nampak tak tajuk tu??
Kan dah kata. entri ni bukan utk dibaca.
Saje2 je tulis. Tulis utk diri sendiri. Aku anggap Blog cam diari aku. sbb malas nak tulis kt kertas.

hari ni. Jumaat. pukul 12. 06.

Tgh tggu azan solat jumaat. Tiba2 rasa cam nak update. Walaupun malas. sbb bosan.
Plan atau motif hari ni: Nak fokuskan diri.
Memperbaiki diri.
Gi semayang jumaat. walaupun malas turun tgkat 4. sbb. wajib.
wat ibadah kena berterusan. xleh tggal2 slalu.

Fokus lain: motor.
sekarang jadi mamat gila motor. Wlaupun xde motor.
nak beli motor. nak beli motor. nak beli motor.
motosikal wave @ kriss @ ss @ RXZ.
tiba2 nak jadi mat rempit. tgkla pilihan moto ni.
lebih bek jadi mat rempit dari wat maksiat.

Fokus lain: Bisnes.
nak wat biz. Jual susu Hi-Goat sekarang.
niat ikhlas. nak bantu biz kawan.
berfaedah. dan dapat menjana duit. huhu.
dari dok lepak saja.

Fokus lain: Betulkan mind set.
suka celaru. taknak pikir masalah dunia. masalah ape2 pun.
tak peduli walau Mlaysia menang piala bola sepak.
nak berehat sepuas2nya. Tenangkan minda.
siap sedia utk sem baru. dgn segala dugaan.
harus sabar, tabah dan gigih. Bijak mengendali situasi dan
kemungkinan.

Setakat tu je hari ni. dah lambat nk gi semayang jumaat.
Moga berjaya Hafiz!

Monday, December 27, 2010

Dah takde Facebook.


Err..silap tu. Facebook mana boleh hilang.
Kalau kita deactivated Facebook kita pon. Bila login balik dok ada balik. Awat huh??
mmg saje kot pencipta facebook tu nak bagi org guna facebooknya sampai bila2. Sengal Ah.

Readers. saya dah deactivated facebook. Bnyak kali dah. Bila rasa cam x best. ade post x best. atau rasa bosan amat sgt. Lagipun bnyak masa telah dibazirkan utk melayan Facebook nie.
Makwe pon x layan macam nie. So, maknanya kita dah addicted.

Jadi, Bila dah addicted. Harussslah kita deactivatedkanya. supaya x beri kesan buruk di kemudian hari.

Xde masalah pon kat Facebook. Saje. Admire srg kawan nih. bertambah produktif dan bertambah rajin menelaah buku dari menelaah Facebook.

So sekian. Kalau ada kenngkawan yg carik saya kat Facebook x jumpa. Harap Maafla.
Saya x delete kamu semua. Deactivated je. sbb malas nak kapel ngn Facebook lagi.

bye2.

Sunday, December 26, 2010

Biarlah Orang Nak Kata Apa..

Biarlah org nak kata apa. Kita Jahat ke. Kita sombong ke. Kita hipokrit ke.
Janji kita tahu siapa diri kita dan apa niat kita.

X guna ada kawan ramai kalau dia xkenal diri kita sebenarnya
dan dia mensia-siakan pertolongan dan niat baik kita.

Sedangkan dia tau. Yg Kita takkan memberi apa2 keburukkan pada dia
atau cuba nak jatuhkan dia.

Selagi kita tak kacau org, takde sape yg boleh kacau kita.
Biar kita dicap sombong janji kita tak berpura-pura ramah.

Biar kita dicap gila. Janji Allah tau apa yg berlaku pada kita.
Biarlah org kata kita bodoh. Asal kita tahu kita rajin berusaha.

Biar kita dicap Playboy. Janji kita tau yg sebenarnya kita punya ramai teman perempuan.
Biar org kata kita gay. janji kita tahu kita tahu yg sebenarnya kita suka menolong kawan lelaki.

Biarlah org kata kita miskin. asal kita tahu kita ada tekad yg kuat.
Biar org kata kita buruk rupa. asal tuhan tahu hati kita baik.

Biar org nak kata apa.
Biarkan.
Sya mmang selalu dikata. Dinilai. Diumpat. Dianaiya.

Tapi saya redha.

Saya tak minta tuhan balas.
Saya minta tuhan sedarkan mereka.

Saya bukan org yg terlalu sensitif.
Hanya manusia yg ada perasaan.

Saya ada silap.
Tapi saya tau. Bukan semua kesilapan itu
Berpunca dari saya.
Dan semua org juga buat silap.

Kalau kamu suka lihat saya jatuh.
Saya pasti akan jatuh. Dgn cara kamu.
Tapi kamu harus tahu.
Hanya jasad saya yg jatuh bukan rohani saya.

Saya masih belajar.
Ilmu Ikhlas.
Warisan Allaryarham Ayahanda saya.

Tapi saya gagal.
Kerana org x dapat menilai keikhlasan saya.
Hanya dia tahu apa rahsianya.

Yg pasti rahsia utama.
Tidak tggal sembahyang.
Tak culas berpuasa.
Tidak jemu bersedekah.
Tak melakukan dosa2 kecil.
mahupun besar.

Mgkin silap saya disitu.

Maka biarkan.

Biarkan org nak kata apa.
Janji saya tahu

semua perbuatan saya.

Adalah Ikhlas.



Saturday, December 25, 2010

AZAM TAHUN BARU !!!

Salam readers...pekabo? baik.
Tgkla aku. sendiri tnya sendiri jawab. sengal tol. haha~
Readers2..
Korang dah wat azam tahun baru?? hah ? belom?
kita kena la wat. sebab tahun baru kan nak tiba. tahun2 lepas mesti ade bnda yg kita
x puas hati atau kelihatan macam x sempurna. so azam tahun baru time utk kita tanam
semangat baru menghadapi hidup yg semakin dewasa. Takde org makin lama makin muda
atau makin lama makin kecik kan. haha..so wat lah azam tahun baru!

Tahun lepas atau bagi saya sem lepas x berapa nak ok lah. adela sikit2 problem. masalah kesihatan. masalah keluarga. wang.. macam2 lah. malas la nk pikir lagi.
Let gone be gone.
Barang yg lepas jgn dikenang

Saya ada azam tahun baru..saya suka nk share ngn readers. mana tau. azam kita sama..feewit..haha~

Azam tahun baru saya ialah:

1) Berjimat cermat dan menabung.

Saya ni boros. tgk aje cuti sem nie. saya pokai
habis. Bayangkan satu hari leh habis 20 hinggit utk makanan je. pastu. sya suka
keluar ngn kawan2 dan saya suka makan dan beli bnda tah hape2. Jadi saya
berazam nak berjimat cermat dan wat satu akaun harian. utk kawal dan tgk
perbelanjaan saya. cantek kan. harap2 dapat wat la. huhu


2) Beli Motor.

Ni sebab utama saya nak jimat cermat. Haa tgk. lom pape dh boros kan.
sebenarnya takla boros. Susah la xde moto. asyik nek bas je. berhimpit2 t
terkejar2. Lagipun kalau ade moto x yahla nak tumpang kete kwan nk kemana2
kalau emergency ke. nak keje ke. nak gi beli barang atau praktikal ke..senang.
terus rempit je. hehe.

3) Sambung lesen L.

haha..umo dah 21 lesen masih L. nk belaja kete gak. bagi perabih. Jgn tiru contoh mamat malas cam saya. Malas nk gi JPJ smbung lesen.

4) Belajar masak.

Al-Maklumlah. saya nie x reti masak. Setakat pndai masak maggie..telur,..air..adik saya sekola tadika pon pndai..huhu. lagipun saya leh jimat duit gak dgn cara ni. Takyah nk beli je hari2.

5) Study hard + Study smart.

Saya malas. Belaja suka last minute. Pastu meghafal cam org gila. haha.. Kesimpulanya saya kene prepare awal. jadi ulat buku dan jadi penunggu perpustakaan. barulah Pointer naik. hehe.

6) Bnyakkan amal ibadah.

Mamat seorang nih liat ckit. Masjid kadang2 je pi. ilmu agama cam ciput je. Jadi saya kene berusaha keras tang ni. Pasai apa? sya nak jadi insan dirahmati Allah. Amin.

7) Kurangkan Masalah.

Terutamnya kawan2. Mulut laser saya ramai org terasa. Mulut Berat saya juga sbbkan org pikir saya sombong. Saya nk kurangkan masalah. Skil interpersonal haruslah dipertingkatkan. Bak Kata Dr. Fadzilah Kamsah. ok.

8) Belajar Bahasa Inggeris.

lemah sikitla. Dok repair2 muet, tang tu gak. caner. Pasni kena bnyakkan tgk movie2 english. nyanyi lagu2 english..cakap english. Lagipun leh guna utk presentation dan soft skill. hehe.

9) Aktif

Saya jenis kurang bersosial dan kurang sertai aktiviti. Harap2 sem depan dapat join ape kelab yg best. Rasa cam teringin nk join kelab budaya. Menari ke. berlakon ke menyanyi ke. saje nk cuba bakat. kalau ade la. tapi xpe. saya harus optimis. Paktis nyanyi pon bagus. selain menyedapkan suara. manjaga nafas dan menghilangkan tension. siap la. pasni memekak siang dan malam. haha

10) Cari awek.

Bosan lah hidup single. Nk tgk jgak saya ni ade kepakaran nk bercintan cintun nie. Nanti takla org cakap saya nie xde perasaan. cam kayu ke.gay ke..huuhuu..tak mau. tak mau.
psst: yg nie x necessary lah. kalau ade. ade la. kalau xde takpee..:(
apa kau igt cari awek tu senang mcam beli ikan kt pasar ke? haha


Ok lah. Penat membebel. Begitulah azam saya tahun depan. harap2 dapat dilaksanakan dgn penuh hikmah dan berterusan. Readers?? Apa azam tahun Baru??



Thursday, December 23, 2010

Sape nak jadi mamat handsome??


Sape handsome?? sila angkat tangan? hahaha..

X ngaku takpe. Kalau anda mmg handsome.pe salahnye. bertuah kot korang. Readers: Saya kalau posting ape2 x sah klo x mendefinsikan apa itu handsome
Handsome adalah: Suatu tanggapan bahawa seseorang itu berparas rupa menarik atau bergaya dan berbeza dari paras rupa yg sederhana. Istilah ini digunakan utk para lelaki sahaja. Saya x pernah dgr plak "perempuan hensem". Selalunya mereka ini pandai bergaya dan diminati ramai wanita.

Sebenarnya saya malas nak mebahas ape itu handsome sbb perspektif org berbeza. Saya sebenarnya nak gitau sedikit info kepada para lelaki supaya boleh jadi handsome kalau x handsome. Yg serabai boleh diurus yg kasar boleh digilap. Sebab zaman sekarang perempuan pun bnyak yg suka kepada ''mamat hensem". hehe..

Mesti readers tertanya2 spe saya nak nasihat org supaya jadi hensem. "Hensem sgt ke ngko tu??" betol tak?. xyah jawab saya tau. hehe..

sebabnye: saya adalah anak peniaga barang kecantikkan dan produk penjagaan diri. mak saya jual macam2 produk utk mencantikkan diri dan menghensemkan diri dan keluarga kami mmg puas hati kalau org yg membeli tu dtg balik dgn wajah berseri2 , cerah, kacak2 dan cantik2. Mmg nampak kegembiraan kt muka drg. dan perbezaanya mmg ketara.

Antara produk yg kami jual ialah: Mustika Ratu, Nouvelles Visages, Natasya, Teh Org Kampung, Tia Amelia, Bedak sejuk Makcik Senah..dan Bnyak lagilah.. Saya pun x tau nk sebut. (saya x promote ea..heheh)

Jadi ceritanya macam ni..

Pertama: kalau nk jadi hensem atau cantik kenalah jgn kedekut. Betol. nk cantik atau hensem perlu duit. Keluar duitla sikit utk produk yg bagus x salah kalau hasilnya memuaskan betul tak.

Kedua: Belajar sedikit ttg fesyen2 yg sesuai utk kita. sama ada di pasaran, di internet dsb.nya Kalau perlu belilah baju yg sesuai dgn kita. X kesahla mahal atau murah. Tetapi kalau Dipakai nmpak bergaya. Nak tau satu secret??

Org selalu ckp "x semestinya baju mahal boleh membuatkan kita nmpak bergaya" Tapi sebenarnya "baju mahal mmg slalu cantik dan bergaya" x caya?? pergilah Bukit Bintang ke Queensbaymall ke. mmg baju kt sana kalau korang beli sgtlah cantik. Tapi tula. harga tentulah " cantik" jugak kan. Takpe suadara-saudari. Kita x perlulah nk mengikat perut semata2 nak beli baju mahal kan. Kalau kita mampu kita belilah. x rugi. tapi kalau kita x boleh beli baju mahal, tapi kita boleh beli baju yg murah tapi bila pkai nampak cantik. kenapa x beli. Kita boleh mix n match. Saya sendiri jarang beli baju mahal. Kalau ada pun..saya beli khas utk event saja. Selebihnya saya suka mix n match.

Ketiga: Jaga kebersihan badan. Lelaki juga perlu jaga kebersihan. Pastikan setiap kali kita keluar rumah kita sikat rambut..pakai deodoran..pakai sunblock supaya mencegah dari sinaran matahari yg mmg punca utama kerosakan kulit. Lelaki xyah malu. Produk utk lelaki pun dh bnyak di pasaran sekarang. Kalau malas sgt. sya ada satu contoh yg praktikal. Pakai topi. selain dapat menyembunyikan rambut yg berserebai boleh juga melindungi muka dari sinaran matahari yg jahat. Kalau ada kesempatan seminggu sekali kita boleh pakai skrub utk hilangkan kulit mati. Nampak macam leceh bukan. tapi tak sebenarnya. sebab kalau kita bijak. kita boleh cari sabun mandian berserta dgn skrub. jadi kulit mati dapat dibuang dan parut juga boleh hilang. Tetapi anda harus tau

Skrub muka hari2 boleh memyebabkan kulit berminyak. Kerana semasa menggosok muka. Muka kita megeluarkan lebihan minyak. Jadi waspada. mmg bersih tapi kesanya akan mebuat muka kita berminyak kemudian hari.

Jika ingin memilih produk harus sesuai.
1) Kulit Berminyak= Pencuci berunsur lemon atau limau

2) Kulit Sensitif= Pencuci berasaskan menthol atau ada
element yg sejuk
3) Kulit Kering= Pencuci berasaskan susu supaya kulit kelihatan lebih 'glow
4) Kulit Normal= Sesuai semua jenis pencuci

Untuk Rambut
1) Rambut kering= syampoo berasaskan krim atau susu

2) Rambut Berminyak atau gugur= shampoo
berasaskan lemon atau limau purut dpt mgurangkan minyak dan kebotakkan.

Produk rambut
1) Gel= sesuai utk lelaki. ttpi boleh diguna utk waktu tertentu shaja
boleh menyebabkan keguguran rambut dan kepudaran warna rambut.
2) wax= Bersifat lilin. kesan kepada tekstur rambut. jarang digunakan
boleh menyebabkan rambut rosak kerana berkimia
3) Krim= Bersifat sbg pelembab. Elakkan guna yg ada bahan pewangi berlebihan
4) Minyak= Sesuai utk merawat rambut sahaja. Boleh meyebabkan k
kelemumur. Guna dalam jumlah minimum sahaja.

Untuk badan=
Seeloknya sabun bersasakan krim mandian bukan sabun ketul. Kerana sabun
ketul memgandungi bahan yg boleh mengeringkan kulit. dan Penyebab kulit kusam. Kalau boleh carilah krim mandian yg ada anti bakteria tetapi dlm bntuk susu krim kerana ia labih bagus.

Cadangan : Lifebouy atau dettol cool. Sabun susu
juga sesuai utk menjaga kelembapan dan kecerahan kulit.

Untuk anggota badan lain seperti kaki, tangan dan leher

= guna skrub. kerana kaw ini sukar
dibersihkan kerana teksturnya kasar. gigi= ubat gigi yg ada pappermint dan mentol lebih bagus kerana dapat meyegar serta merta. dan lebih kuat utk membersih dan menghilang bau.

Berus gigi juga ada 3 jenis

1) soft= sesuai utk kanak2 dan gigi sensitif

2) Medium= utk dewasa dan gigi normal
3) Hard= utk lebih bersih dan sesuai utk perokok.

pakaian

1) Gempal= sesuai kemeja berkolar. Kemeja berleher v. Potoongan lurus. Kain cotton.
warna gelap dan warna2 tanah. tali pinggang berkepala empat segi. kasut berbentuk tirus dan cermin mata saiz sederhana. Empat segi dan tidak terlalu petak. corak baju menegak. dan corak halus. Jaket yg tidak terlampau punya detail seperti poket, zip, stone dsbnya. keep it simple.

2) Kurus= tshirt bewarna. ada corak. garisan melintang. kolar bulat. sesuai kain b bersifat licin. warna cerah. tali pinggang aneka corak kecuali petak. sama juga utk cermin mata. saiz baju tidak terlalu besar atau kecil. Sesuai memakai jaket detail. supaya kelihatan berisi. baju corak petak juga sesuai supaya badan nmpak seimbang dan jika corak menegak. gunakan yg sedikt tebal coraknya..Kemeja juga sesuai tetapi berlengan pendek atau separa lengan. jeans slim. kasut tidak terlalu tirus.

Ketinggian

1) Tinggi= corak melintang. seluar bersama tali pinggang. warna cerah. kasut
terlalu tirus atau baju tidak terlalu berjalur. Pakaian sederhana panjang

2) Pendek= corak menegak. pakaian haruslah tidak terlalu labuh. tetapi fit dgn
badan. bergaya jika dipakai bersama jaket. seluar potongan strait cut jalur menegak. dan warna pakaian tidak terlalu kontras. contonhya; Jika berpakaian hitam seluar juga warna hampir sama atau sama supaya tidak kelihatan seperti dipotong kelihata mempunya ketinggian yg selari dgn kaki.

Warna kulit

1) Gelap= warna tanah seperti coklat, oren, putih. serta warna2 cerah gelap
seperti marron, purple. biru gelap. tidak sesuai warna merah. pink. hijau gelap atau kelabu kerana kulit tmpak kusam dn gelap.

2) Cerah= Semua jenis warna. tetapi lebuh bergaya jika warna cerah seperti merah, kuning, biru, dan hitam supaya kulit nmpak lebih bercahaya.

Sekian sahajalah tips saya saya pun dh penat menulis. ni adalah kajian dan pengamatan saya dari internet, buku, pndangan dan pengalaman saya,,semoga anda kekal kacak dan bergaya. Bye2.

Friday, December 17, 2010

KENAPA AKU MASIH SINGLE??


DEFINISI SINGLE: hidup berseorangan. xde kapel.
single mother= ibu tunggal atau yg telah diceraikan.
single bed= katil bujang. tilam kecik.
macam2 maksud sebenarnya single nih. tapi yg pasti..semua membawa satu konotasi dan denotasi single itu bermaksud "sendirian". kenapa kita harus bersendirian jika kita boleh hidup berpasangan kan. yup. soalan itu sering org tnyakan. kenapa? kenapa? kenapa dia tu masih single?

andaian org selalu camni: kalau perempuan: dia tu mata duitan. nak lelaki kaya je. takpun dia tu terlampau memilih. dia x cantik. dia terlampau pemalu. terlampau muslimah. dll.
kalau lelaki: mana x single. buaya darat. lelaki x hensem smpai malu nk ngorat perempuan. xde duit. malas keje. atau paling tak org cop dia 'gay'.
alasan org mmg common. tapi x dinafikanlah mgkin ada alasan lain yg kukuh.
tapi aku tulis ni bknlah nk menyalahkan org kenapa org tu harus single, atau menyesali diri yg sememangnya single. bagi aku hidup single ade baik dan ade buruk. dan aku juga ade pelbagai sebab kenapa aku harus single. Anda mahu tahu?? sila baca lagi..---->

1) aku bkn xnak kapel. aku dh try bnyak kali tapi tak berjaya. mgkin masih ade kekurangan aku yg perlu diperbaiki..masih boleh dipertingkatkan. mgkin pendidikan agak ok. tapi mgkin sikap dan paras pula jadi ukuran..wahai sahabatku..manusia inginkan teman sempurna. lumrah hidup.

2)aku bukan playboy. kenapa? sebab llki playboy mmg slalu single. kerana takut saham jatuh kalau kapel. kalau dh diketahui ada awek. maka x mgkinlah dia ade peluang mendekati perempuan lain. betol. aku llki. aku tau macam mana lelaki yg ade ciri2 itu. nak tau ape ciri2 playboy? a) selalunya playboy budak hensem. kalau x hensem mana mgkin bnyak wanita tertarik kepadanya.
b) selalunya playboy kaya. kalau x berduit. mana mgkin dia mmpu pasang dua tiga.

tapi..ade jugak keadaan dimana:

c) lelaki playboy x hensem. tapi kaya.
d) lelaki playboy hensem tapi x kaya pon.
kenapa?? sebab bak kata kawan aku "ayat mau power". maka jika dia seorang yg bermulut manis. maka ramailah jugak wanita yg akan terjerat. spe rugi? wanita itu..dan juga lelaki itu. kerana lelaki itu dicop sebagai playboy..single lah dia smpai ketua..
jadi kesimpulanya..aku bknlah seorang yg hensem. mahupun kaya..atau bermulut manis. jadi aku tetap single. masih perlu menuntut ilmu. huhu..

3) mak aku tak galakkan aku kapel waktu belajar. anda faham mksud x digalakkan. bukan x bagi peluang langsung. boleh berkawan tapi berpada. nasihat dia satu. kita harus menjadikan diri sebagai seorang yg layak utk bergelar teman kepada wanita tersebut. dalam erti kata yg lain. hruslah punya segala-galanya seperti rumah. kereta. pekerjaan dan wang. jika tidak. wanita mana yg mau hidup dgn kita. tapi kata2 ni bknlah seskema ayat yg aku karangkan. mgkin dlam nada perli dan sindiran lah. hehehe..betol juga. kalau ada semua..maka layaklak kita berkapel. aku sendiri dan bnyak mengambil iktibar dri bdak sekarang yg kapel awal. bnyak jgak masalah drg. duit slalu x cukup..sebab ape? sbb hidup masih dtggung mak bapak atau pjaman ptptpn. maka dgn duit yg sikit tu..smpai bila dia nk dpt puaskan hati awek dia. orait ni bkn soal duit shaja. bila kapel2 kadang2 kita jadi lupa. pelajaran terganggu..kerana ape. kerana asyik berkepit dgn awek tpi bkn dgn buku. ade juga yg sukses. tpi selalunya yg betul2 komited..dan sememangnya berniat higga ke jinjang pelamin. serta direstui ibubapa. maka. yg bnyak2 ni cuma main2..sekadar mahu punya teman di universiti kerana x mau dilabel sbg bdak single yg xde awek.

4) perempuan zaman sekarang bukan macam perempuan zaman dulu.
tau ape maksudnya? maksudnya. jgn haraplah kalau kena nak teman yg sopan santun..pakai baju kurung..duk rumah..masak..kemas rumah..xkawan ngn lelaki..sbb ape??
sebab ni zaman moden. wanita sopan sukar dicari. wanita yg ade sekarang wanita lasak tahan berdikari dan wanita yg mampu berkejaya lelaki. sopan itu sudah lain maksudnya. wanita sekarang boleh bersuara lantang. boleh juga memaki hamun lelaki jika dia tidak suka. dan boleh bersosial dgn siapa shja. kerana mereka hebat. mereka setaraf dgn lelaki. wanita sekarang juga diajar memasak bkn lagi perkara penting. blajar tggi2 itu yg spatutnya. maaf. bkn pelajaran tggi aku jadikan bahan ukuran atau takut tergugat olehnya. tapi susah sekali mencari wanita yg rajin memasak dirumah pada zaman ini. termasuk juga yg pakai baju kurung. rmaikah wanita yg ingin pakai baju kurung. mgkin tidak kerana fesyen zaman sekarng adalah uptodate. rugi kalau tak diikuti. juga. ingin ditegaskan disini. ramai juga wanita yg x tahu mengemas rumah. kenapa begini? sebab. aku selalu jumpa. wanita yg cantik pada zahir tetapi sayang tidak tahu istilah bersih. dan kenapa aku perlu kata wanita x boleh kawan dgn lelaki. ape hak aku ckp begitu. ya..wanita boleh berkawan lelaki..kwan lah seramai mgkin. tapi sebenarnya lagi elok kalau wanita kurangkan berkawan dgn lelaki. kenapa? sebab aku lelaki. aku tau ape akibatnya kalau lelaki senang dirapati wanita.
maka. kenapa aku masih single.
sebab aku mahu perempuan yg a) sopan santun. kerana aku seorang yg x bnyak cakap. dan kadang aku agak kasar dalam tutur kata. kerana itu aku perlukan sorang yg sopan-santun utk mengajar aku.
b) perempuan yg pakai baju kurung. aku maksudkan 'baju kurung' bukan dress yg sopan dan boleh dipaka bersama tudung pashmina yg sopan. kerana aku peminat busana tradisional. aku pernah bercita2 utk mengnjurkan pesta malam budaya melayu. bagi mengembalikan kenidahan pakaian dan budaya tradisional. maka. mgkinkah ada?? mana nak carik???
c)pandai masak. sebab aku suka makan. dan aku x pndai masak. ye. aku konservatif. bagi aku keje memasak adalah kerja perempuan. walaupun ada lelaki yg jadi chef. tapi pasti dirumah. tugas isterinya tetap memasak utk suaminya. air tngan isteri pengukuh kasih sayang suami tau tak. xcaya korang tryla nnti dah kawin. ibarat jampi. sekali isteri masak sedap. pasti akan terbayang sampai bila2. dan tambahan pula. keluarga aku suka memasak. dan yg perempuan mmg pndai memasak. aku sgt syg drg. sbb drg pndai masak. dan pastinya mak aku nk menantu yg suka memasak macam dia. hehehe,,
d) pandai kemas rumah. sebab aku mmg suka kemas rumah. aku bkn puji diri sendiri. aku suka rumah yg kemas. dan aku tau menghias rumah. termasuklah bilik aku kt universiti. aku suka hiaskannya. mop lntai dan spu smpah. sbb aku percaya. rumah yg bersih adalah rumah tetamu pada para malaikat. dan rumah yg indah adalah kunci kebahagiaan jiwa. fakta= mak aku ajar aku sapu smapah sejak aku umur 6 tahun. maka macam mana aku nk hidup dgn org yg x pndai kemas rumah. mana nak carikkk??
e) waniat yg suka duk rumah. maksudnya? suka duk rumah je x wat pape? camtu. bkn. dia jenis yg suka duk rumah dan suka jadi suri rumah. dia boleh belajar tggi2. tapi dia juga boleh jadi suri rumah yg baik. Wanita berkejaya sgt sibuk. kadang2 x sempat masak dan juga kemas rumah. kadang2 wanita berkejaya ego. segelintirlah. jadi aku suka jika dia jadi suri rumah. maka korang mesti terfikir org ape yg sesuai ngn aku kan. yup. perempuan kampung. aku suka perempuan kampung yg ade cita2 dan pada masa yg sama suka menjdi suri rumah. xdekan. mana nak carikk???

5) aku bukan gay. nauzubillah. gila ke hape.
aku jumpa ramai lelaki yg agak gayish. cam bangang. ko gi la raba org len. bodo betol. walaupun kdg2 aku diminati lelaki. yup. its true. aku penah diajak gi jalan2 nek keta la. mesej la. tapi semua tu wat aku rasa cam nk terajang je sekor2 rugilaahhh..hahaha,,


jadi kesimpulannya..

aku masih single..bukan x mau kapel. tapi bnyak cabaran dan bnyak halangan..kalau ada alhamdulillah..kalau xde pun xpe..pelajaran menunggu dihadapan..aminn..


Tuesday, December 14, 2010

Aku x pernah segugup nih~

Fakta= Ini KisahBenar.

Pagi itu pagi yg ceria. maklumlah hari ahad. pagi yg ceria dgn cuaca yg baik dan cuti semester. masa yg sesuai utk jalan2. panjanglah plak mukadimah ye. hehe~ dipendekkan cerita pagi hari ahad. seperti biasa mak aku akan ajak aku gi pasar. setiap hari ahad ada pasar pagi kt pekan Penaga kt Pulau Pinang ni. aku mmg x akan miss ikut mak aku gi pasar ni sbb psar ni ada jual macam2..dri makanan..pakaian..kraftangan..barangan letrik semua ada.walaupun mak aku ajk aku time2 pagi2..aku sggup bngun sebab aku pikir..watpe duk umah je..bek aku jlan2..dpt gak makan ngn mak aku..dpat sehelai baju n sekali cuci2 mata..hehe..lgipun ade srg awek yg jual air tebu ni mmg cun..so aku pun bngunlah pagi2 sggup nih..pakai ensem2 kdg2 pakai kemeja,,walaupun ape jadahnye pakai kemeja gi pasar..bila mak aku tnya,,aku pun ckplah..ala besalah mama..org ade byk bju kemeja je..al-mklumlah dok kt uum..hari2 pakai kemeja..so mak aku pun x kesah la..aku pun segera mandi dan bertolak. ini masa yg aku tggu2..setiap hari ahad..pada wktu cuti semester..
kami pergi berdua je haritu. smpai sana maku aku parking kete..n kitorang akan jalan kaki meredah pasar pagi tu..mklumlah pasar tu besar..seperti biasa..mak aku akan lalu kt depan gerai awek yg jual air tebu tu..aku x berani sgt nk pndang2 sbb 'mem' besar ade kt sbelah..hehe.. cuma2 kdg2 time aku srg2 bru la berani nk smbng ngn dia..itupun sbg customer..ok. cerita ni xde kaitan pun ngn dak pompuan yg jual air tebu tadi..hehe
seperti biasa lepas beli air. mak aku akan cari brg2 supplier kosmetik dia jual tu pastu ronda2..makan dan beli ikan..pastu kitorang akan balik..selalunya cmtulah..
tapi hari ni len plak. mak aku kata,,dia nk ajk aku makan dulu pastu bru rnda kt pasar tu. akuy ikut jelah. kitorang smpai kt gerai roti canai. aku ngn mak aku punb order. sementara tggu pesanan tu..adelah srg pakcik ni..dia duk dekat ngn kami. yelah gerai tu ramai org. then aku duk berdua je ngn mak aku..meja yg kami duduk tu agk besar jadi pakcik tu pun ckp "boleh sya duk sini?" mak aku pun ckp boleh..so kitorang biarkan pkcik tu duk sebelah depan aku. kami pun makan2..tiba2 datang sekumpulan gadis2 7 org semuanya. drg semua berkerumun kt pkcik tu..kemudian aku tgk pkcik tu bukan main mesra lgi dgn gadis2 tu suma..aku agak2 umur drg sebaya ngn aku..semua pakai tudung dan comel2 belaka. mak aku pun tnya kt pakcik tu..jawapan dia buat aku terkejut..pakcik tu ckp ngn mak aku "aah..ni anak sya..anak saya ada 11 org..7 org perempuan..4 org llki..tpi yg llki smua tak ikut." huhu,,terkesima aku.rmai gila anak dara pakcik ni..semua dlm lgkungan belas dan awal 20an..mak aku pun ckp " wah bertuahnya awk..anak 7 org perempuan cantik2 ye semua..macam 7 puteri dlm kisah lagenda kt tv tu.." hahaha..semua anak2 dia tergelak...tapi..aku yg duk srg ni rasa sgt gugup..yelah mak aku boleh plak ajk pakcik tu ngn anak2 dia smua duk skli ngn kami dan leh plak sembang2 lagi..dhla aku srg je kt stu..korang byangkanlah kalau 7 org gadis2 cntik sma baya duk dekat2..camtulah aku rasa..aku yg tgh makan roti canai ni rasa cm xleh telan je roti canai tu..nsib bek aku pakai topi..anak2 dia plak tnya kt mak aku.."ni anak makcik ke?" adoii..makin bertmbahlah kegugupan aku..rmainye ank dara dia~ mak aku plak asyik nk smbng lama2..aku pun wat2 tnya,,mama err..kata nk beli ikan,,cepatlah nnti tutup,,mak aku plak ckap "alah ko ni..nntilah dulu byk masa lagi" dia pun bersembang2 lah ngn pakcik tu ngn anak2 dara dia..mklumlah duk semeja...lama gk drg berbual.. aku sbnrnya dh xleh tahan duk kt stu sbb rasa segan yg teramat sgt..sbb kelling suma dak2 pompuan yg comel bkn 1 tpi 7 org..semua plak suka snyum dn peramah..aku makan pun tnduk je sbb malu..mak aku snyum tgk muka aku yg menahan malu tuh..hahaha .aku pun wat2 berdiri..err "pakcik kmi blik dulu ye..nak gi beli ikan nih..mak aku pun bngun dan cakap bye2 kt dak2 pompuan tu..hehe..yg aku plak serba salah..nk cakap bye2 ke hape..sbb bpak drg ade kt stu..masa aku nk jalan..dak2 pompuan tu semua serentak ckp bye2 kt aku..hehe..aku rasa gugup giler..aku balas bye2 drg dgr x dgr je dri mulut aku..aku pun cpat2 tarik tngn mak aku..ish mak ni..kate nk beli ikan,,hehe..yg sbnrnya aku yg gugup....masa balik tu mak aku x abis2 cerita ttg kecomelan adik-beradik yg 7 org tuua.aku snyum je..hehehehe..klaka gak,,kan sendiri dh malu..keje nk mengusha anak dara org jual air tebu..tibe2 tup2 datang 7 org keliling aku..maunye x gugup..hamik aku! hahaha,,

Lokasi Kejadian: Pasar Pagi Pekan Penaga. Butterworth. Pulau Pinang..
X-Files: Apess

Monday, October 11, 2010

SEMESTER 3 SEMESTER GILA MAJLIS

LAST2 SKLI AKU YG PENAT NAK MATI,,HAHA~

NI GMBAR UTK MALAM BUDAYA,,DLM BILIK JE SBB X SEMPAT AMIK KT MJLIS..KIRA OKE LA TU,,


GMBAR KLK


KLK LAGIK..
NI GMBAR KLK DGN LECTRER KOKE AKU,,HENSEM TAK?


AISYAH NGN HAZIRAH MASA ANAK JOHOR

NI AKU PAECE! ANAK JOHOR BEB~


DAK2 JUNIOR YG COMEL2 HEHEH


YG NI DGN AISYAH MASA RAYA ANAK JOHOR


YG NI AISYAH MASA RAYA ANAK TGANU


AKU PON GI GAK ANAK TRGANU



YG NI MASA RAYA SMBUTAN PER.SAINS POLITIK


SAMA GAK DGN MEMBER2 PSP


MALJIS BUKA POSE ANAK PENANG


HAHA..sem ni byk btol aku gi majlis2 al maklumlah,,sem raya..dari majlis hari raya..semua persatuan aku nk gi,,semua ad hoc aku nak pegi,,tapi apakan daya,,badan aku x leh nk dicerai-ceraikan,,jadi aku pegi satu2 la,,mana yg sempat,,sem ni senarai majlis hari raya dan mjlis2 lain yg aku gi ialah.....:

a)Majlis hari raya persatuan sains politik
b)Majlis hari raya anak terengganu
c)majlis hari raya anak johor
d)malam budaya intaff

yg x jadi pegi sbb merayap ke open house rumah kawan:

a)Eyes on Me,,eh aku beli 3 tket tapi suma kasi kawan
b)majlis hari raya sem 3 batch law,,sbb kuar jgak
c)majlis hari raya dgn kanak2 down sindrom sbb ada KLK
d)majlis hari raya anak sabah,,sbb segan nk gi ngn Hawa srg je..huhu

klo tak,,semua aku sapu.n semua majlis ko nmpak muka aku,,kan,,hahaha~

ni adela skit2 gmbar2 yg aku dn kengkwan amik..

Everything is clear now..

Everything is clear now..
Itu post baru aku,,tah hape tah yg clear nyer,,tapi yg pasti dan yg clear,,final sem 3 semakin hampir,,persediaan masih belum cukup..masih ada dalam dilema lgi,,rasa masih lagi baru masuk sem 3,,tapi akhirnya,,sem 3 hampir berakhir,,peristiwa2 kontroversi,,mmg slalu ade,,dan selalu aku duga,,walaupun maybe korang mgkin x pernah mntak kontroversi berlaku atau mgkin korang sentiasa berdoa setiap sem berjalan lancar,,TAPI IA TETAP BERLAKU..atau MGKIN KORANG HARAP HUBUNGAN DENGAN RAKAN JADI LAGI MUDAH,,ATAU DIA BERUBAH,,TAPI DIA TETAP X BERUBAH. tah hape yg dia dengkikan aku lagi tah..padahal aku rasa semua dah settle dgn kemaafan yg aku beri dan maaf yg aku mnta,,tapi selagi hati x bersih selagi tu akan ada masalah..tolonglah bersihkan hati,,kerana aku masih boleh rasa ketidakihklasan kamu itu dari perbuatan dan kata2 kamu..AKU DAH PENAT. PENAT MELAYAN KARENAH KAU..SEMUA KAU NAK MENANG. DAN KAU SGT TAK MENGHORMATI PERASAAN ORG LAIN. everything now is CLEAR. KAU TAKKAN PERNAH BERUBAH. jadi aku akan biarkan kau dengan cara kau,,kerana AKU TAK PERLU BERIBU KAWAN TETAPI cukup seorang SAHABAT SEJATI. post ini merujuk kepada seorang yg dulu aku hormati sbgai kawan, tapi tidak lagi sekarang. kau sekarang ibarat seorang manusia yg tidak pernah aku KENAL LAGI. DAN AKU TIDAK MAHU AMBIL TAHU LAGI..selama 3 semester aku duduk di UUM,,aku dah boleh kenal isi hati kawan2..EVERYTHING NOW IS CLEAR. YOU ALL HAVE SHOWN YOUR TRUE COLOR. various colors..yg cantik mahupun warna yg aku benci..jadilah manusia yg memberi,memahami dan memaafkan,,kerana jika kau berjaya buat dua benda ni kaulah SAHABAT YG PALING MULIA..paling BERBEZA DAN LAIN DARI YG LAIN..MAKE UR SELF CLEAR..N YOUR FRENZ CLEAR ABOUT YOURSELF..

P/S KORANG FAHAM TAK POST AKU NI? X PAHAM WAT2 PAHAM SUDA YEK..

Wednesday, September 15, 2010

Me and Women

Wah cam dasyat je tajuknyer,,tapi sebenarnya apa yg aku nak sampaikan disini ialah serba sedikit tentang makhluk ciptaan Allah yg bernama "wanita" ni dan apa kaitanya dgn diri aku..Motif?? Sebab?? kerana diorang ni istimewa,,bak kata pensyarah aku yg jga seorang ustaz,,"saya hairan macam mna kamu boleh duduk rapat2 dgn perempuan sbb setahu saya perempuan ni special sikit,,bilik duduk sebelah macam ada elektrik" hahaha sengal kan aku..jadi,,x usahlah nk dipanjangkan cerita,,aku nak bercerita sedikit ttg latar belakang aku dgn insan bernama wanita. Aku dilahirkan dalam sebuah keluarga yg agak ramai,,lima org semuanya..aku anak kedua dalam keluarga,,juga merangkap anak lelaki pertama dalam keluarga,,yg sulung seorang gadis yg suka melawa,,haha,,dh mmg kerjanya sbg tokey komestik,,jadi apa lah salahnya..mmg wanita itu diciptakan utk cintakan kecantikkan..ketiga adalah kembar aku,,ya,,aku ada kembar dan dia seorang perempuan,,muka?? ala2 aku gak cuma mestilah dia mcm perempuan,,ayu tapi ganas,,haha,,sori kembarku,,dia jgak punyai kulit putih berbanding aku yg agak mendung sikit nih,,hahaha~ Fakta penting_kami bertiga yg diatas ni sama umur..hah?? macamna tu?? sbb,,kakak aku tu lahir bulan 2 aku dan kembar aku lahir bulan 11,,tahun yg sma..xyah pjang pikir,,sng cter n kembar 3 la..maka yg keempat..masih lagi seorang perempuan,,dah sekolah menengah dah pun..dan last sekali seorang bdak lelaki yg amatlah nakal x mcm aku yg baik masa kecik2,,hahaha~ adik yg last sekali ni lahir setelah sekian lama mak aku inginkan anak lelaki lagi utk temankan aku,,sbb masa tu aku anak lelaki tnggal,,jadi aku pun bersyukur lah sbb akhirnya aku dapat adik lelaki yg boleh diajak sepak terajang...hahaha, walaupun dia nakal,,dia takut ngn aku n aku pun syang adik aku yg mmg manja tahap gaban ni,,sekarang ni dah besar x padan dgn umur n asyik pinjam baju aku jer,,xpe2,,mmg baju aku ko boleh pakai dik..pakailah sesuka hati kau,,sebab aku pun selalu pjam baju dia...Maka kita sambung balik ttg cerita aku dan wanita..memandang sdah sekian lama aku duduk dgn wanita tambahan lagi ayah aku dah meninggal,,wanita sajelah yg ramai kt rumah tu,,jadi aku mmg masak dgn perangai wanita2 ni,,taktik drg,,kebolehan drg,,kebijaksanaan drg,dan pelbagai lagi hngga aku kadang2 rasa pening berfikir..kwan2 mereka jga kawan2 aku,,maka aku kenal ramai wanita dan kisah segalanya ttg perangai mereka..dah terbiasa,,tapi x bermakna aku x suka,,best jgk berkawan dgn wanita ni,,sbb drg ni amat prihatin,,teliti dan kadang2 lebih bijak dari lelaki,,di sekolah,,kawan2 ku pun ramai wanita kerana drg ni je lah yg agak peramah sikit dan rajin menegur dan meghantar surat semasa aku duduk di asrama,,adik2 angkat ramai,,tapi yg muda2 sikit sbb yg sama umur agak memilih kalau nak berkawan...hubngan dengan wanita mula menjadi special setelah aku dihadiahkan dn sekotak kek coklat semasa aku kemalangan...dia seorang je wanita yg datang,,dan dia juga yg menangis semahu-mahunya semasa melawat aku di hospital..aku rasa sgt2 terharu,,tambahan dia slalu dtg melawat..hunbungan kami mula rapat tapi terputus kerana dia dt smbung pelajaran dan aku masih belum ada apa2 tawaran masa tu,,jadi ibunya macam x berapa sukalah anaknya berkawan dgn org yg x sebijak anaknya..mak aku pun tanya mana dia dh x dtg.aku diamkan je,,n aku cakap mgkin dia sibuk,,kami pun dh lama x berhubung,,dan smpai stu masa aku terserempak dgnya di ekspo semasa aku bekerja disana,,dia makin cun tapi,,sdh berpunya,,huhu,,live must go on..maka tibalah masa aku ke universiti..wanita?? ya allah,,sgtlah ramai..sampai jika duduk dalam dewan kuliah,,kalau ada 200 org..mgkin 20 atau 30 org je lelaki..cuci mata,,perkara biasa,,tapi xde yg menarik hati kerana mood aku dah berubah,,cme kdg2 adalah berkenalan sbgai kawan,,kawan 2 di kelas pun ramai perempuan,,dan aku mmg baik dgn drg,,,,cme kdg2 ada konflik sikit,,lelaki dalam kelas pun boleh dikira dgn jari,,maka group assignment ramai dgn bdak perempuan,,drg,,huhu best dan memeningkan kepala,,aku dh semacam x boleh baca fikiran drg,,biarlah,,mak pun dh siap warning "abang macammana ko nk fokus n keluar jadi lawyer kalau keje nk bercinta je,,abes blaja dlu baru kapel,," yg lebih kurang bermksud nk berkwabn dgn perempuan menuntut masa dan pastinya wang kerana walaupun ade stgh perempuan x kesah,,tapi drg perlu perhatian,,kalau kau xde apa2..mcmna nak nak kapel? mcammna nak sara anak dara org?? maka start dari stu aku pun berazam kalau nak kapel aku akan pastikan aku pnya kereta dulu dan wang utk beri hadiah,supaya xlah dia merungut naik bas,,kene hjan naik motor,,atau merungut xde hadiah di hari jadi,,sbb tnpa semua tu mna2 perempuan pun akan boring dan crik len seperti yg terjadi pada kwan aku..
hubungan dengan perempuan agak rumit di universiti,,kita x boleh nak kwan sesuka hati kt sini sbb kebnyakan dah ade pakwe,,kang x pasal2 lebam bijik mata plak,,dan kt sini jga aku belajar kalau kita nak kwan dgn perempuan jgn terlalu rapat kerana akan ada masalah,,akan ada gosip2 liar,,tambahan aku mmg suka berkawan dgn drg,,tapi niat tu baik,,mgkin ada stngah pendekatan tu mcm x sesuai,,xpe i still on learning dan aku pun dh xde semangat nk berkawan2 over2 sgt sbb ade je masalah yg tmbul dan ade je boy drg yg jeling ala2 x puas hati,,teringat pengalaman lalu masa bekerja gaduh ngn member sbb aku smbg ngn awek dia,,padahal aku anggap macam kakak angkat je,,sekarang nak tambah kawan lelaki sbb itu yg seeloknya,,kerana mak aku dh bagi amaran lagi sekali,"abang,,kenapa setiap kali aku telepon kau mesti ade suara perempuan,? ko no xde keje lain ke nak berkwan dgn perempuan je,,mne pergi kwan2 lelaki kau??" huhu,,terkesima aku n kawan2 aku,,,ade jga yg dh mak aku tepon,,nama,,birlah rahsia...harap dia x kecik hati ngn mak aku yg mmg garang tu..aku juga ade dpt nasihat kawan2 " jgn berkwan dgn perempuan seolah2 kau ada hati dgn dia dan lepas tu kau blah macam tu seolah dia kwan biasa je" "hati perempuan sgt sensitif,,hati perempuan cepat terasa",,,dari sini aku belajar..x semestinya kita suka berkwan cara kita sesuai,,x semestinya kita biasa hidup dgn perempuan kita boleh kenal mereka,,kerana mereka semua berbeza.,hati2 dalam berkawan dan ada hadis bahawa ditengah2 lelaki dan perempuan itu ada syaitan yg menyesatkan,,dan diantara perempuan dan lelaki ada hijab..aku still berkwan tapi perlu dikurangkan,,bkn kolot,,,tapi utk elak masalah kepada kwan2 baik lelaki dan perempuan dan elak diri ni dari melakukan perkara2 bodoh dan berdosa,,semoga tuhan sentiasa ampunkan aku atas segala kesalahan aku dalam berkawan..aminn..

She is my ex gurlfrenz,,haha

video

Selamat Hari Raya Aidilfitri,,,,

Selamat Hari Raya Aidilfitri!! rakanku,sanak saudara, Selamat Tinggal Bulan Puasa yg Mulia,,Terawih?? hehe boleh kira dgn jari je,,bukan xnak pergi tetapi setiap kali tibanya ramadan..ada pengalaman sedih yang takkan dilupakan buat selama-lamaya,,namun raya kene jugak sambut dengan meriah,,maka tahun ni aku wat open house secara x rasmi..perbelanjaan ditanggung beres,,duit sendiri,,haha,,maklumlah dh dewasa,,baju raya pun start dari tahun2 lepas beli sendiri je,,tpi takpe,,hidup tetap kena ceria,,terima kasih kawan2 yg sudi bertandang ke rumah..Selamat Hari raya korang..maaf zahir batin...maafle kalau makanan yg bnyak2 ni x sedap bukan aku yg masak pun,,haha..Bagi aku Raya itu adalah satu hari yang mulia,,hari yg sepatutnya disambut dgn keceriaan,,Raya Pertama adalah hari yg paling aku suka berbanding hari2 lain..kerana pada hari nilah aku akan berbaju melayu sepanjang hari,,melawat insan2 yg aku sayang yg telah lama pergi,,malam raya juga sebagai satu persediaan,,mengemas rumah,,pasang lampu raya dan pelita,,bukak lagu raya,,dan melayan perasaan berhari raya padam malam yg syahdu itu bersama kelipan lampu raya dan lagu raya yg sgt indah,,jiwang karat kah? tidak,,kerana dalam hati kecil kita pasti akan merasai perasaan malam raya yg lain drpida yg lain,,samada raya esok itu menjadi hari bahagia atau hari duka,,samada hari esok itu akan terlerai semua kesalahan kita dgn kemaafan di hari raya,,sama ada raya esok itu raya terakhir kita atau malam raya itu adalah puasa terakhir kita,,x siapa tahu,,,jika ada umur kita sambutlah hari raya dengan meriah,,kerana hari raya hari yg mulia,,bkn hari utk kita bersedih,,kerana hari raya menyatukan kita semua,,insyallah,,