Wednesday, September 15, 2010

Me and Women

Wah cam dasyat je tajuknyer,,tapi sebenarnya apa yg aku nak sampaikan disini ialah serba sedikit tentang makhluk ciptaan Allah yg bernama "wanita" ni dan apa kaitanya dgn diri aku..Motif?? Sebab?? kerana diorang ni istimewa,,bak kata pensyarah aku yg jga seorang ustaz,,"saya hairan macam mna kamu boleh duduk rapat2 dgn perempuan sbb setahu saya perempuan ni special sikit,,bilik duduk sebelah macam ada elektrik" hahaha sengal kan aku..jadi,,x usahlah nk dipanjangkan cerita,,aku nak bercerita sedikit ttg latar belakang aku dgn insan bernama wanita. Aku dilahirkan dalam sebuah keluarga yg agak ramai,,lima org semuanya..aku anak kedua dalam keluarga,,juga merangkap anak lelaki pertama dalam keluarga,,yg sulung seorang gadis yg suka melawa,,haha,,dh mmg kerjanya sbg tokey komestik,,jadi apa lah salahnya..mmg wanita itu diciptakan utk cintakan kecantikkan..ketiga adalah kembar aku,,ya,,aku ada kembar dan dia seorang perempuan,,muka?? ala2 aku gak cuma mestilah dia mcm perempuan,,ayu tapi ganas,,haha,,sori kembarku,,dia jgak punyai kulit putih berbanding aku yg agak mendung sikit nih,,hahaha~ Fakta penting_kami bertiga yg diatas ni sama umur..hah?? macamna tu?? sbb,,kakak aku tu lahir bulan 2 aku dan kembar aku lahir bulan 11,,tahun yg sma..xyah pjang pikir,,sng cter n kembar 3 la..maka yg keempat..masih lagi seorang perempuan,,dah sekolah menengah dah pun..dan last sekali seorang bdak lelaki yg amatlah nakal x mcm aku yg baik masa kecik2,,hahaha~ adik yg last sekali ni lahir setelah sekian lama mak aku inginkan anak lelaki lagi utk temankan aku,,sbb masa tu aku anak lelaki tnggal,,jadi aku pun bersyukur lah sbb akhirnya aku dapat adik lelaki yg boleh diajak sepak terajang...hahaha, walaupun dia nakal,,dia takut ngn aku n aku pun syang adik aku yg mmg manja tahap gaban ni,,sekarang ni dah besar x padan dgn umur n asyik pinjam baju aku jer,,xpe2,,mmg baju aku ko boleh pakai dik..pakailah sesuka hati kau,,sebab aku pun selalu pjam baju dia...Maka kita sambung balik ttg cerita aku dan wanita..memandang sdah sekian lama aku duduk dgn wanita tambahan lagi ayah aku dah meninggal,,wanita sajelah yg ramai kt rumah tu,,jadi aku mmg masak dgn perangai wanita2 ni,,taktik drg,,kebolehan drg,,kebijaksanaan drg,dan pelbagai lagi hngga aku kadang2 rasa pening berfikir..kwan2 mereka jga kawan2 aku,,maka aku kenal ramai wanita dan kisah segalanya ttg perangai mereka..dah terbiasa,,tapi x bermakna aku x suka,,best jgk berkawan dgn wanita ni,,sbb drg ni amat prihatin,,teliti dan kadang2 lebih bijak dari lelaki,,di sekolah,,kawan2 ku pun ramai wanita kerana drg ni je lah yg agak peramah sikit dan rajin menegur dan meghantar surat semasa aku duduk di asrama,,adik2 angkat ramai,,tapi yg muda2 sikit sbb yg sama umur agak memilih kalau nak berkawan...hubngan dengan wanita mula menjadi special setelah aku dihadiahkan dn sekotak kek coklat semasa aku kemalangan...dia seorang je wanita yg datang,,dan dia juga yg menangis semahu-mahunya semasa melawat aku di hospital..aku rasa sgt2 terharu,,tambahan dia slalu dtg melawat..hunbungan kami mula rapat tapi terputus kerana dia dt smbung pelajaran dan aku masih belum ada apa2 tawaran masa tu,,jadi ibunya macam x berapa sukalah anaknya berkawan dgn org yg x sebijak anaknya..mak aku pun tanya mana dia dh x dtg.aku diamkan je,,n aku cakap mgkin dia sibuk,,kami pun dh lama x berhubung,,dan smpai stu masa aku terserempak dgnya di ekspo semasa aku bekerja disana,,dia makin cun tapi,,sdh berpunya,,huhu,,live must go on..maka tibalah masa aku ke universiti..wanita?? ya allah,,sgtlah ramai..sampai jika duduk dalam dewan kuliah,,kalau ada 200 org..mgkin 20 atau 30 org je lelaki..cuci mata,,perkara biasa,,tapi xde yg menarik hati kerana mood aku dah berubah,,cme kdg2 adalah berkenalan sbgai kawan,,kawan 2 di kelas pun ramai perempuan,,dan aku mmg baik dgn drg,,,,cme kdg2 ada konflik sikit,,lelaki dalam kelas pun boleh dikira dgn jari,,maka group assignment ramai dgn bdak perempuan,,drg,,huhu best dan memeningkan kepala,,aku dh semacam x boleh baca fikiran drg,,biarlah,,mak pun dh siap warning "abang macammana ko nk fokus n keluar jadi lawyer kalau keje nk bercinta je,,abes blaja dlu baru kapel,," yg lebih kurang bermksud nk berkwabn dgn perempuan menuntut masa dan pastinya wang kerana walaupun ade stgh perempuan x kesah,,tapi drg perlu perhatian,,kalau kau xde apa2..mcmna nak nak kapel? mcammna nak sara anak dara org?? maka start dari stu aku pun berazam kalau nak kapel aku akan pastikan aku pnya kereta dulu dan wang utk beri hadiah,supaya xlah dia merungut naik bas,,kene hjan naik motor,,atau merungut xde hadiah di hari jadi,,sbb tnpa semua tu mna2 perempuan pun akan boring dan crik len seperti yg terjadi pada kwan aku..
hubungan dengan perempuan agak rumit di universiti,,kita x boleh nak kwan sesuka hati kt sini sbb kebnyakan dah ade pakwe,,kang x pasal2 lebam bijik mata plak,,dan kt sini jga aku belajar kalau kita nak kwan dgn perempuan jgn terlalu rapat kerana akan ada masalah,,akan ada gosip2 liar,,tambahan aku mmg suka berkawan dgn drg,,tapi niat tu baik,,mgkin ada stngah pendekatan tu mcm x sesuai,,xpe i still on learning dan aku pun dh xde semangat nk berkawan2 over2 sgt sbb ade je masalah yg tmbul dan ade je boy drg yg jeling ala2 x puas hati,,teringat pengalaman lalu masa bekerja gaduh ngn member sbb aku smbg ngn awek dia,,padahal aku anggap macam kakak angkat je,,sekarang nak tambah kawan lelaki sbb itu yg seeloknya,,kerana mak aku dh bagi amaran lagi sekali,"abang,,kenapa setiap kali aku telepon kau mesti ade suara perempuan,? ko no xde keje lain ke nak berkwan dgn perempuan je,,mne pergi kwan2 lelaki kau??" huhu,,terkesima aku n kawan2 aku,,,ade jga yg dh mak aku tepon,,nama,,birlah rahsia...harap dia x kecik hati ngn mak aku yg mmg garang tu..aku juga ade dpt nasihat kawan2 " jgn berkwan dgn perempuan seolah2 kau ada hati dgn dia dan lepas tu kau blah macam tu seolah dia kwan biasa je" "hati perempuan sgt sensitif,,hati perempuan cepat terasa",,,dari sini aku belajar..x semestinya kita suka berkwan cara kita sesuai,,x semestinya kita biasa hidup dgn perempuan kita boleh kenal mereka,,kerana mereka semua berbeza.,hati2 dalam berkawan dan ada hadis bahawa ditengah2 lelaki dan perempuan itu ada syaitan yg menyesatkan,,dan diantara perempuan dan lelaki ada hijab..aku still berkwan tapi perlu dikurangkan,,bkn kolot,,,tapi utk elak masalah kepada kwan2 baik lelaki dan perempuan dan elak diri ni dari melakukan perkara2 bodoh dan berdosa,,semoga tuhan sentiasa ampunkan aku atas segala kesalahan aku dalam berkawan..aminn..

She is my ex gurlfrenz,,haha

video

Selamat Hari Raya Aidilfitri,,,,

Selamat Hari Raya Aidilfitri!! rakanku,sanak saudara, Selamat Tinggal Bulan Puasa yg Mulia,,Terawih?? hehe boleh kira dgn jari je,,bukan xnak pergi tetapi setiap kali tibanya ramadan..ada pengalaman sedih yang takkan dilupakan buat selama-lamaya,,namun raya kene jugak sambut dengan meriah,,maka tahun ni aku wat open house secara x rasmi..perbelanjaan ditanggung beres,,duit sendiri,,haha,,maklumlah dh dewasa,,baju raya pun start dari tahun2 lepas beli sendiri je,,tpi takpe,,hidup tetap kena ceria,,terima kasih kawan2 yg sudi bertandang ke rumah..Selamat Hari raya korang..maaf zahir batin...maafle kalau makanan yg bnyak2 ni x sedap bukan aku yg masak pun,,haha..Bagi aku Raya itu adalah satu hari yang mulia,,hari yg sepatutnya disambut dgn keceriaan,,Raya Pertama adalah hari yg paling aku suka berbanding hari2 lain..kerana pada hari nilah aku akan berbaju melayu sepanjang hari,,melawat insan2 yg aku sayang yg telah lama pergi,,malam raya juga sebagai satu persediaan,,mengemas rumah,,pasang lampu raya dan pelita,,bukak lagu raya,,dan melayan perasaan berhari raya padam malam yg syahdu itu bersama kelipan lampu raya dan lagu raya yg sgt indah,,jiwang karat kah? tidak,,kerana dalam hati kecil kita pasti akan merasai perasaan malam raya yg lain drpida yg lain,,samada raya esok itu menjadi hari bahagia atau hari duka,,samada hari esok itu akan terlerai semua kesalahan kita dgn kemaafan di hari raya,,sama ada raya esok itu raya terakhir kita atau malam raya itu adalah puasa terakhir kita,,x siapa tahu,,,jika ada umur kita sambutlah hari raya dengan meriah,,kerana hari raya hari yg mulia,,bkn hari utk kita bersedih,,kerana hari raya menyatukan kita semua,,insyallah,,