Monday, January 31, 2011

Saya dari kaca mata rakan-rakan..

Hai bloggers suma..harap anda sihat-sihat je sentiasa..korang mmg sweet..feewit..hihih~
macam besa..posting baru..utk tahun baru..tajuk= saya dari kaca mata rakan-rakan.
kaca mata?? contact lens takde? takdelah. tak penah dgr lak saya dari contact lens rakan2 .hahaha~ (^^)



Macam biasa: reason posting tajuk ni= 1) ingin mengenal diri sendiri
2) Ingin menilai baik dan buruk yg patut diperbaiki dan
dipertingkatkan.
3) mengambil kira pendapat rakan2 ttg diri saya.
4) mengambil iktibar atas semua yg berlaku dlm kalangan
rakan2.
5) Memberi maklumat kepada yg ingin mengenali saya.



Cukup tak 5? cukuplah kang bosan lak. (^*)



Rakan2 berpendapat: 1) Saya seorang yg garang dan panas baran

(kenapa? saya pun x tau. tapi saya admit je. sbb saya mmg garang.
walau hakikatnya saya jarang marah org. Seorang yg suka memendam
perasaan macam saya boleh meletup pada bila2 masa. Terutamanya
pada setiap perkataan yg mgguris perasaan. Sya tahu bila perlu marah
apabila saya dapat detect org tu memandang rendah org lain. bila ada
org macam ni. tahap baran saya naik 500%. haish. darah tinggi la~~



2) saya seorang yg cerewet.

( saya mmg cerewet. terutama soal penampilan dan tugas penting
seperti asaimen. Tapi saya x cerewet dalam bergaul dan makan.
saya campur dgn semua org dan boleh makan apa2 makanan. tapi
saya takkan keluar dgn rambut serabai , tanpa jam tngan, dompet
dan deodoran. Topi digunakan utk mncover rambut serabai tu.



3) saya seorang yg sensitif.

( ya. saya sensitif. kerana saya tak tahan dengan gurauan kasar dan
perli. Mood saya boleh hilang berhari2 lamanya. tapi anda harus tau
bahawa saya juga sensitif terhadap org susah..org yg dianaiya..dan
juga rakan2 sakit. sifat sensitif saya juga membuatkan saya lebih
selesa berbual dgn org yg sopan-santun (sesuai utk org sensitif mcm
saya)



4) saya seorang yg sombong.

( saya mmg sombong. ditambah dgn pendiam saya. Kerana saya lebih
suka menjadi sombong daripada menjadi seorang peramah yg boleh
menyakitkan hati org lain. Diam itu kadang2 lebih baik dari seribu
perkataan. Saya juga tidak suka jadi perhatian ramai.



5) saya seorang pemerhati. (observance)

Bnyak org tak tahu. saya perhatikan semua yg berlaku disekeliling
saya. dan sgt alert. Awas. kerana walau saya kelihatan biasa2 dan buat
tak endah. saya perhatikan kamu. kerana. Sya belajar memperbaiki
diri dari sifat dan perangai manusia. kadang2 saya menilai kamu
dan compare kamu dgn org lain supaya saya dapat belajar sifat baik
dan sifat buruk. kerana saya juga bkn seorang yg perfect.



6) saya seorang lelaki yg membosankan oleh perempuan.

Saya terpaksa menjadi seorang yg membosankan. Kerana saya belum
bersedia utk mpunyai pasangan. Tapi jika sampai waktunya. saya ada
pasangan. saya akan pastikan perempuan itu adalah wanita paling
bertuah disisi saya selepas ibu saya.



7) saya tidak tetap pendirian.

mmg bnyak org komplen. sekejap lain, sekejap lain.
saya sbnrnya cuba menjadi fleksibel. Boleh berkerjasama dgn org lain.
Bukan mempertahankan pendirian saya yg mgkin salah.
Saya boleh membenci org. tapi saya boleh berbaik semula jika.
saya dan dia sama2 meminta maaf.=)



8) saya seorang pendendam.

Saya suka pendam perasaan dan kadang2 terlalu ambil tahu
perkataan. penilaian dan segala kejahatan yg org pernah lakukan
kepada saya. pengalaman berdendam selama bertahun2 pernah
saya lalui. saya sakit.hakikatnya mmg ssh saya lupakan dan elakkan.
Tapi ramai tidak tahu. perkataan "saya minta maaf'' sudah cukup
membuatkan semua dendam tu hilang bagai tak pernah berlaku.



9) saya seorang yg tiada perasaan.

Jarang membalas mesej rakan. selalu off henpon. dan boleh menjadi
kurang ajar kepada org lain. Saya sebenarnya cintakan hidup
privasi. Saya takut pergaulan bakal memberi masalah dan
bermulut ramah mngguris perasaan org. maka saya jarang ekspresif
terhadap org lain. kerana saya takut ianya bakal menambah
msalah. bntuk bantuan saya adalah secara rahsia dan skar dilihat.



10) saya seorang yg moody.

Sgt tepat. mood saya boleh berubah dalam sekelip mata.
Selalunya apabila disakiti melalui perkataan dan perbuatan.
jika bengang mengambil masa berhari2 utk pulih. Saya selalu
berharap mood saya tidak mngganggu org lain kerana saya sensitif
dan sukar menyembunyikan perasaan marah atau sedih. Saya
cuba kawal tetapi sbnrnya perkataan yg baik dan layanan mesra
tidak akan sama sekali membuatkan mood saya mnjdi buruk.









maka. begitulah pandangan rakan2 yg saya kumpulkan selama saya bergaul dgn mereka. Saya mmg sllu observe pandangan org dan akan saya kumpulkan utk dinilai. semoga saya berjaya menjadi rakan yg baik buat anda semua. InsyaAllah~

3 comments:

bunga said...

haaa..bunga seorang yang sensitif (aiikk ada kaitan ke??)...haaaa..

Mr. Swift said...

HAHA, kantoi dah la. :D

=MiMiE= said...

mcm btol je abg gtu? haha.. :P
suka no 4.. :)