Thursday, April 14, 2011

Kisah Peguam Yang Bengong Cara Peguam MOSTI sedang mencari angkasawan utk dihantar ke marikh. Walaubagaimanapun, mereka hanya boleh pergi sahaja, dan

Cara Peguam

MOSTI sedang mencari angkasawan utk dihantar ke marikh. Walaubagaimanapun, mereka hanya boleh pergi sahaja, dan tidak akan pulang ke bumi.

Calon pertama, seorg engineer di tanya berapa banyak wang yg dia mahu."Sejuta" jawapnye "Saya nak sumbangkan utk anak-anak yatim."

Calon seterusnya adalah seorg doktor. Dia juga di tanya soalan yg serupa. Dia menjawap, dua juta ringgit. "Sejuta saya nak bagi kat family saya. Yg sejuta lagi saya nak derma utk buat research dan experiment."

Calon terakhir adalah seorg peguam. Bile ditanya berapa banyak yg dia mahukan, dia berbisik ke telinga panel temuduga, "3 juta ringgit."

"Kenapa lagi banyak dari yg lagi dua calon?" penemuduga bertanya.

Peguam itu menjawap, "Kamu bagi saya 3 juta. Saya bagi kamu sejuta, Sejuta saya amik. Kemudian yg sejuta lagi tu, kita guna utk hantar engineer tu ke marikh"


Peguam yang pemurah.

Sebuah jabatan kebajikan masyarakat di kuala lumpur menyedari bahawa mereka tidak pernah menerima derma dari peguam terkemuka di kota tersebut. Pengarahnya mengarahkan orang yang bertugas sebagai pemungut derma pergi ke pejabat peguam tersebut untuk memujuknya mengeluarkan derma.

“Daripada kajian yang kami jalankan mendapati, daripada pendapatan tahunan awak yang berjumlah RM500,000, tiada satu ringgit pun yang awak dermakan” kata pemungut derma tersebut.

Peguam tersebut terdiam seketika dan menjawab “pertama sekali adakah kajian awak ada menyatakan yang ibu saya meninggal dunia selepas lama diserang penyakit dan mempunyai bil perubatan yang berkali – kali ganda daripada pendapatan tahunannya?”

Pemungut derma termalu dan berkata “umm...tidak”

Peguam tersebut berkata lagi “ataupun abang saya seorang bekas perajurit, buta dan terpaksa menggunakan kerusi roda”

Pemungut derma mula ingin meminta maaf tetapi peguam tersebut meneruskan kata – katanya “ataupun adik perempuan saya yang kehilangan suaminya yang terlibat dalam kemalangan dan meninggalkannya tanpa sesen pun beserta 3 orang anak untuk disara”

Malu dan tertewas, pemungut derma pun berkata “ saya minta maaf, saya tidak tahu”
dan akhirnya peguam tersebut berkata lagi “jadi jika mereka pun saya tak bagi duit, kenapa saya patut bagi kepada awak?”kisah lucu peguam dan doktor


Seorang doktor dan peguam sedang bersembang di sebuah parti.

Perbualan mereka sering terganggu oleh orang-orang yang berada disana menceritakan penyakit mereka dan meminta doktor untuk memberi nasihat kesihatan secara percuma.


Setelah satu jam berlalu, doktor yang keletihan itu bertanya kepada peguam, "Apa yang anda lakukan untuk menghentikan orang-orang dari meminta nasihat undang-undang kepada anda apabila anda keluar dari pejabat?"


"Saya memberikan nasihat kepada mereka," jawab peguam, " tapi selepas itu saya hantar bil kepada mereka."


Doktor itu terkejut, namun bersetuju untuk mencubanya.


Keesokan harinya, walaupun masih merasa sedikit bersalah, doktor menyiapkan bil untuk dihantar kepada orang yang meminta nasihat tentang kesihatan kepadanya.


Ketika ia pergi hendak memasukkan surat kedalam peti suratnya, ia terjumpa bil yang di hantar dari peguam kepadanya


No comments: